Erfrechtverordening

Afgelopen week was een dodelijke week op de Mount Everest, met 8850 meter de hoogste berg ter wereld. Tien alpinisten kwamen tijdens de beklimming of afdaling van deze berg in de Himalaya, op de grens van Nepal en Tibet, om het leven. Het idee dat de meeste lichamen de Mount Everest niet meer verlaten en deze mensen geen begrafenis krijgen, maakt het trauma voor de nabestaanden nog tragischer.

Door de kou blijven de meeste lichamen goed bewaard. Soms gebeurt het dat een lichaam van de berg kan worden gehaald, bijvoorbeeld van een klimmer die in zijn testament heeft aangegeven begraven te willen worden. De vraag die dan opkomt, is: hoe ga je nu om met internationale afwikkelingen van nalatenschappen als er geen testament is opgesteld? Het erfrecht is tenslotte in ieder land verschillend. Maar wat als er wel een testament is opgesteld en een Nederlander overlijdt tijdens een beklimming van een berg in de Pyreneeën op de grens tussen Frankrijk en Spanje, waar duizenden Nederlanders op vakantie naartoe gaan?

Een testament in het ene land is niet zomaar geldig in een ander land, waardoor het niet duidelijk is welk erfrecht nu van toepassing is. De aanspraken kunnen anders zijn, evenals de verdeling, doordat de rechten van beide landen zouden kunnen worden toegepast. En dat geeft natuurlijk onduidelijkheid en ingewikkelde procedures.

Op 17 augustus 2015 hebben de meeste Europese landen, op het Verenigd Koninkrijk, Denemarken en Ierland na, de Europese Erfrechtverordening in werking laten treden, oftewel de EEV. Hierdoor wordt het afwikkelen van grensoverschrijdende nalatenschappen binnen Europa eenvoudiger. Voor Nederlanders met bezit in het buitenland, en voor buitenlanders die in Nederland verblijven of tijdelijk wonen. Door de invoering van de EEV geldt één erfrecht bij de afwikkeling van internationale nalatenschappen. Wenst u meer informatie? Bel gerust met een van onze gespecialiseerde advocaten op het gebied van erfrecht.

« terug naar het overzicht