Een uitvaart kan goedkoper

HANDIGE TIPS:
Een traditionele uitvaart kost gemiddeld ongeveer € 7.500,00 (bron: Consumentenbond). Dan gaat het om een begrafenis in combinatie met rouwkaarten, een mooie begrafeniskist, bloemen en een afscheidsbijeenkomst. Echter, soms is er geen uitvaartverzekering om (een deel van) deze kosten te dekken en is er ook geen/weinig spaargeld aanwezig om de uitvaart van te betalen. En niet alle nabestaanden kunnen/willen zelf een dure uitvaart betalen. Tegenwoordig is de budgetbegrafenis een hype. Hieronder staan enkele tips waarmee u cliënten kunt helpen die een uitvaart moeten regelen en die zich geen hoge uitvaartkosten kunnen/willen veroorloven. Ook laten deze tips zien dat een uitvaart niet per definitie hoge kosten met zich hoeft mee te brengen (dat kan spelen in het kader van art. 4:7 lid 1 aanhef en sub b BW: schulden van de nalatenschap zijn de kosten van lijkbezorging, voor zover zij in overeenstemming zijn met de omstandigheden van de overledene):

  1. Een nabestaande kan bij het Verbond van Verzekeraars checken of er (toch) een uitvaartverzekering is afgesloten. Dit onderzoek brengt geen kosten met zich mee, maar kan wel enkele maanden in beslag nemen. Is er een verzekering? De uitkering kan ook nog worden opgeëist als de verzekerde al langere tijd geleden is overleden. Zie verder op vanatotzekerheid.nl .
  2. Op de website uitvaart.nl/infotheek/kosten-uitvaart/kosten-uitvaart-berekenen kan een globale berekening van de kosten van een uitvaart worden gemaakt (wat kost bijvoorbeeld een bepaald soort grafkist, wat kost het plaatsen van een rouwadvertentie, de verstrooiing as op zee met of zonder familie, enz.).
    Een crematie is over het algemeen goedkoper dan een begrafenis.
  3. Als een persoon is overleden, moet er een arts gebeld worden. De arts stelt vast of deze persoon inderdaad is overleden. Het daarna laten afleggen/verzorgen van een overledene brengt kosten met zich mee, maar dit kan men desgewenst ook zelf doen. Een uitleg is te vinden op https://www.uitvaart.nl/infotheek/artikelen-en-rapporten/verzorging-overledenen/verzorging-van-overledenen .
  4. Een begrafenis of crematie moet plaatsvinden na 36 uur en binnen 6 werkdagen na het overlijden. Men kan heel veel zaken zelf regelen en dat scheelt veel geld (als men bijvoorbeeld geen uitvaartondernemer inschakelt, wordt gemiddeld € 1.750,00 bespaard).
  5. Een verplichte kostenpost is die van crematie/begraven. De goedkoopste crematie is een ‘technische crematie’: dan geeft men de kist bij het crematorium af. De kosten zijn dan ongeveer € 550,00 à € 750,00 (in plaats van ongeveer € 1.500,00).
  6. Een grafkist kost al snel € 500,00 tot € 1.500,00, maar men kan ook kiezen voor een doe-het-zelf eco grafkist (bouwpakket) via coffininabox.com (ongeveer € 300,00) of een milieuvriendelijke kartonnen grafkist van www.faircoffins.com (ongeveer € 250,00).
  7. Zelf voor koffie zorgen na afloop bij iemand thuis of een bijeenkomst in een wijkcentrum organiseren.
  8. Een rouwfiets in plaats van een auto om de kist te vervoeren is bijzonder én goedkoper. Zie bijvoorbeeld www.de rouwfiets.nl en www.staatsie-vervoer.nl/project/rouwbakfiets .

Als nabestaanden vrijwel alles zelf doen/regelen en daarbij geen dure keuzes maken, zouden zij voor een bedrag van ongeveer € 1.500,00 een uitvaart kunnen regelen.
Hier is verdere informatie te vinden :


  
 

Handige lijst van bedrijven die inboedels en kunstvoorwerpen kunnen taxeren:


  

« terug naar het overzicht